CONTATC-Header-neu

Vraag het Valess

Veel gestelde vragen

Hier vind je een lijst met vragen en antwoorden over Valess, ons verhaal over zuivel en gezond eten. Staat je vraag er niet bij? Bel dan gratis met onze consumentenservice via 0800-0765 (werkdagen 9.00-17.00 uur) of vul het contactformulier in. Social media gebruiker? Je kan de vragen ook stellen via twitter, stel je vraag aan: @FCwebcare.

Valess en Gezondheid

Welke voedingsstoffen bevat Valess?
Valess is een vleesvervanger op basis van magere melk. Daarom bevat Valess veel van de belangrijke voedingsstoffen van melk, zoals eiwit en calcium. Ook is Valess verrijkt met ijzer, omdat dat een belangrijke voedingsstof van vlees is.
Bevat Valess ijzer?
Ja, Valess is verrijkt met ijzer. De Valess producten bevatten minimaal 15% per 100 g. IJzer is een belangrijke voedingsstof die ook in vlees en vis zit. Zie de productinformatie van de specifieke artikelen voor meer informatie.
Hoeveel zout bevat Valess?
Valess streeft ernaar om te voldoen aan de zoutnorm van het Voedingscentrum. Dat is nog niet helemaal gelukt, maar we zijn wel al aardig op weg. Zout speelt een belangrijke rol bij de smaak van een product.
Krijg ik niet teveel calcium binnen als ik vlees vervang door Valess?
Nee, je krijgt niet teveel calcium binnen als je regelmatig Valess eet. Een gevarieerde voeding is een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding en Valess is een prima alternatief voor als je een keer geen vlees wilt eten.
Is Valess geschikt voor vegetariërs?
Ja, Valess bevat geen vlees, vis of vleesextracten en is daarmee geschikt voor vegetariërs.
Is Valess geschikt voor veganisten?
Nee, want Valess wordt bereid uit magere melk.
Past Valess in een gevarieerd eetpatroon?
Ja, Valess past in een gevarieerd eetpatroon. Het kan gebruikt worden voor een dag zonder vlees, door mensen die helemaal geen vlees eten of gewoon voor de afwisseling.

Valess is een vleesvervanger op basis van magere melk, is rijk aan eiwit en calcium en is verrijkt met ijzer (een belangrijke voedingsstof van vlees).

Valess en Dieet

Is Valess geschikt voor ouderen?
Ja, Valess past ook prima in een gevarieerde voeding voor ouderen die af en toe, of alle dagen, geen vlees willen eten. Het is vleesvervanger die rijk is aan eiwit en calcium en is verrijkt met ijzer.
Bevat Valess lactose?
Valess bevat een klein beetje lactose: na bereiding maximaal 1%. Voor de meeste mensen met lactose-intolerantie zal dit geen probleem zijn.
Is Valess glutenvrij?
Nee, Valess is niet glutenvrij; er wordt tarwe gebruikt in de receptuur.
Is Valess tarwezetmeelvrij?
Sommige producten van Valess bevatten tarwezetmeel. Kijk bij de productdeclaraties op de verpakking of op deze website om per variant te achterhalen of deze tarwezetmeel bevat.
Bevat Valess kippenei-eiwit?
Valess bevat kippenei-eiwit van vrije-uitloop eieren. Voor mensen die gevoelig zijn voor kippenei-eiwit is Valess niet geschikt.
Is Valess geschikt voor een zout-arm dieet?
Nee, Valess is niet geschikt voor een zout-arm dieet, omdat Valess met zout op smaak gebracht is.
Valess streeft ernaar om te voldoen aan de zoutnorm van het Voedingscentrum. Dat is nog niet helemaal gelukt, maar we zijn wel al aardig op weg. Zout speelt een belangrijke rol bij de smaak van een product.
Bevat Valess soja?
Valess is op basis gemaakt van magere melk en bevat geen soja als ingrediënt. Alleen bij het product Valess Schnitzel saté is de satésaus op basis van soja gemaakt.

Valess en houdbaarheid

Bevat Valess salmonella of campylobacter of is hier kans op?
De Valess producten waaronder de gebruikte melk worden voor de bereiding gepasteuriseerd. Pasteurisatie is een proces in de voedselindustrie dat schadelijke bacteriën in aan bederf onderhevige voedselproducten vernietigt door het voedsel kort te verhitten, zonder het product te beschadigen. Pasteuriseren heeft tot doel het aantal micro-organismen te verminderen tot een 'veilig' niveau, dit is het niveau waarbij het niet waarschijnlijk is dat ze ziekten kunnen veroorzaken (bij gekoeld bewaren en verbruik voor de vervaldatum).
Is Valess bederfelijk?
Valess heeft tijdens de bereiding een pasteurisatie ondergaan. Het is daardoor langer houdbaar dan bijvoorbeeld vers vlees. Het moet wel gekoeld en afgesloten bewaard worden, want het blijft een vers product.
Hoe lang is Valess ongeopend houdbaar?
De houdbaarheid staat vermeld op de verpakking. Doordat het product is gepasteuriseerd is het langer houdbaar dan vers vlees. Door het product na aankoop in te vriezen wordt de houdbaarheid verlengd (zie verpakking). Let op: Valess Rookworst is hiervoor niet geschikt.
Hoe lang is Valess houdbaar na opening van de verpakking?
Mits gekoeld en afgesloten bewaard is Valess 2 dagen na opening nog te gebruiken
Is Valess in te vriezen en zo ja hoe lang?
Door invriezen is Valess langer houdbaar (zie verpakking). Let op: Valess Rookworst is hiervoor niet geschikt. Na ontdooien is het advies om het product binnen enkele dagen te consumeren. Ontdooien met behulp van de magnetron is mogelijk.

Valess in de keuken

Is Valess te kruiden?
Ja, Valess heeft al smaak van zichzelf, maar wie wil kan Valess verder op smaak brengen met kruiden naar eigen keuze.
Kan Valess in de koekenpan bereid worden?
Ja, dat kan. Gebruik bij voorkeur een pan met anti-aanbaklaag. Verhit olie op hoog vuur (tot 180 ºC). Leg de filets op hun platte kant in de pan, matig het vuur en bak ze om en om in ca. 4 minuten tot ze goudbruin zijn. Zout toevoegen is niet nodig.
Kan Valess in de grillpan bereid worden?
Ja, Valess geeft in de grillpan een mooi resultaat, bereidingstijd 5 à 6 minuten.
Kan Valess in de oven bereid worden?
Ja, Valess kan in de oven bereid worden, oven voorverwarmen op 180 ºC en in 12 minuten warm laten worden.

Valess in de winkel

Waar kan ik Valess kopen?
Je kunt Valess vinden bij alle grote supermarkten in Nederland. Valess is verkrijgbaar bij o.a. Albert Heijn, Boni, Deen, Dekamarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, MCD, Plus, Poiesz, Spar, Vomar en bij online supermarkten als AH.nl, Picnic en Flink.
Waar kan ik Valess vinden in de supermarkt?
In het koelvak met vleesvervangers. Dit is in de meeste supermarkten in de buurt van het vleesschap.

Valess en Weidemelk

Waarom gebruikt Valess weidemelk?
Een grazende koe is onderdeel van het Nederlandse cultuurlandschap. Ook bij Valess zien we graag de koe in de wei. Daarom zijn onze producten gemaakt van Nederlandse Weidemelk.
Is weidemelk gezonder dan niet weidemelk?
Als we gemiddeld naar de samenstelling van de melk kijken over het hele jaar is er geen onderscheid in de samenstelling van de melk.
Is weidegang beter voor de koe?
Het is niet per definitie beter voor de koe. Moderne stallen zijn ook erg comfortabel voor de koe. Het is niet een kwestie van beter of slechter. Weidegang wordt ook niet altijd door de koe prettig gevonden. Als het heel warm is zoekt de koe liever de schaduw van de stal op. Ook als het weiland door veel regen heel nat blijft een koe vaak liever binnen. Een koe is gebaat bij weidegang als ook de weersomstandigheden dat toelaten.

Valess en duurzaamheid

Van welk materiaal is het bakje gemaakt?
Het bakje is gemaakt van PET, wat wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal voor veel voedingsmiddelen. Wanneer PET transparant is, kan het makkelijker gerecycled worden in nieuw materiaal en in de toekomst wellicht zelfs weer een nieuw Valess-bakje worden! Het verwerkingsproces is ingewikkeld en daardoor kunnen PET-bakjes nog niet overal recycled worden. Er wordt hard gewerkt om de huidige systemen te verbeteren, vooral omdat PET een groot deel uitmaakt van het totale plastic afval. Door nauw met recycle bedrijven samen te werken, leren we wat nodig is om onze verpakking zo goed mogelijk klaar te maken voor de toekomst.
Wat betekent FSC-gecertificeerd met betrekking tot onze kartonnen sleeve?
Onze sleeves zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd karton. Dit betekent dat het voldoet aan hoge normen die ervoor zorgen dat bosbouw milieuvriendelijk en sociaal positief wordt uitgevoerd. FSC-gecertificeerd karton helpt in het ondersteunen van duurzaam bosbeheer, door de uitstoot van broeikasgassen te verlagen en de natuur te beschermen. Voor meer informatie over de FSC: http://www.fsc.nl/nl-nl/certificeren/bedrijven
Van welk materiaal is de topfolie gemaakt?
De topfolie bevat meerdere lagen die nodig zijn om onze producten vers te houden. Dit maakt het helaas moeilijk om het weer tot nieuw materiaal te recyclen. We zijn daarom op zoek naar nieuwe oplossingen die de versheid van Valess producten behouden en tegelijkertijd recyclebaar maken.
Wat is het doel van het lidmaatschap van het European Plastic Pact?
Het pact is ondertekend door FrieslandCampina, de merkeigenaar van Valess. Als bedrijf is het eerste doel om in 2025 het volledige verpakkingsportfolio herbruikbaar en / of recyclebaar te hebben. Het doel is om in 2050 volledig circulair te zijn, zonder enige uitstoot van fossiele brandstoffen. FrieslandCampina is hierbij ook bezig om verpakkingen te ontwerpen die voedselverspilling tegen gaan. Zie de volgende link voor meer informatie: https://www.frieslandcampina.com/news/frieslandcampina-commits-less-better-plastic-packaging/
Hebben jullie toekomstplannen voor duurzaamheid?
Voor Valess is dit nog maar het begin! Wij zullen onze verpakkingen blijven verbeteren en de impact op het milieu steeds meer proberen te verminderen. Onze weg naar duurzaamheid is nog lang niet klaar en dit zijn slechts de eerste stappen in hoe we onze toekomst eruit willen laten zien: “100% taste, en streven naar 0% waste”. Blijf ons volgen!