Hier vind je de antwoorden op al je vragen over Valess

Welkom bij de meest gestelde vragen over Valess. Ontdek de antwoorden en leer meer over onze voedzame producten.

Valess Schnitzel tekstballonnen met vraagtekens

ONZE PRODUCTEN

Hoe wordt Valess gemaakt?

De basis voor Valess is magere melk. Om daar Valess producten van te maken wordt de eerste (traditionele) stap van het kaasmaken gevolgd: er wordt een wrongel gemaakt. Daaraan wordt een algenextract en calcium toegevoegd om een vezel te vormen.

Aan deze vezel worden kruiden, specerijen, zout en bindmiddelen, zoals havervezels en tarwemeel, toegevoegd. En ook een beetje ijzer, omdat dit een belangrijke voedingsstof van vlees is. Dit wordt samen gemengd tot een soort deeg, waarvan de Valess producten worden gemaakt die veel op kip lijken. Afhankelijk van de variant, krijgt Valess een vorm, een vulling en/of een paneerlaagje. Vervolgens worden de producten verhit om de voedselveiligheid te garanderen. Tenslotte worden ze verpakt en gekoeld.

De lekkerste vleesvervangers op basis van zuivel liggen klaar in de supermarkt om er met het hele gezin van te genieten. Eet smakelijk!

Zijn de Valess producten geschikt voor vegetariërs?

Ja, Valess bevat geen vlees, vis of vleesextracten en is daarmee geschikt voor vegetariërs.  Alle Valess producten zijn gecertificeerd met het V-label.

Zijn de Valess producten geschikt voor veganisten?

Nee, Valess wordt bereid uit magere melk.

Zijn de Valess producten geschikt voor alle leeftijden?

Ja, Valess past prima in een gevarieerd voedingspatroon voor jong en oud die af en toe, of alle dagen, geen vlees willen eten. De meeste Valess vleesvervangers zijn rijk aan eiwit en calcium, een bron van vezel en verrijkt met ijzer. We adviseren je de verpakkingen van de producten te raadplegen voor de specifieke productinformatie.

Zijn de Valess producten een gezonde keuze?

Valess is gemaakt op basis van magere melk en de meeste producten zijn rijk aan eiwit en calcium. Daarnaast zijn ze een bron van voedingsvezels en laag in verzadigd vet. De exacte voedingswaarde per product is enigszins verschillend; je kunt deze terugvinden op de verpakking, maar ook op de assortimentspagina.

Valess producten passen in een gevarieerd en gezond voedingspatroon, en zijn een goed en lekker alternatief voor als je minder of geen vlees wilt eten. 

Bevat Valess de juiste voedingstoffen om vlees te vervangen?

Valess maakt vleesvervangers op basis van magere melk en verrijkt met ijzer. Daarmee bevatten bijna al onze producten de meest belangrijkste voedingsstoffen van vlees, zoals eiwitten en ijzer. Daarnaast zijn bijna alle Valess producten rijk aan calcium en een bron van vezels, toegevoegd voor de beste bite en textuur. Valess producten passen in een gevarieerd en gezond voedingspatroon en zijn een goed en lekker alternatief voor als je minder of geen vlees wilt eten.

Bevat Valess voldoende proteïne om vlees/ vis/ kip te vervangen?

De meeste Valess producten zijn rijk aan eiwit (proteïne). Eiwit draagt bij aan de groei en het behoud van spiermassa. Een gevarieerde voeding en een gezonde leefstijl zijn belangrijk. 1 Portie Valess levert je een significante hoeveelheid eiwit.

Veel Valess producten zijn een bron van vezels. Waar komen die vandaan?

De vezels in Valess producten komen voornamelijk uit de ingrediënten die textuur en bite geven aan de producten, zoals havervezel en de paneerlaag.

Bevatten de producten van Valess ijzer?

Aan bijna alle Valess producten hebben we ijzer toegevoegd. IJzer is een belangrijke voedingsstof van vlees. Daarom geeft het Voedingscentrum aan dat er voldoende ijzer in vleesvervangers moet zitten.

Bevatten de producten van Valess Vitamine B12?

Vitamine B12 is van nature aanwezig in dierlijke producten, zoals kip, vis en melk. De Valess producten met kaas bevatten van nature vitamine B12. De meeste van onze consumenten zijn flexitariërs die voldoende vitamine B12 uit hun voeding halen. Wij voegen dit dan ook niet toe aan onze overige Valess producten.

Zijn Valess producten glutenvrij?

Nee, voor de samenstelling van Valess producten wordt tarwe gebruikt.

Waarom zit er zout in Valess? Kunnen de hoeveelheden nog verder worden verlaagd?

Zout speelt een belangrijke rol bij de smaak van een product en de houdbaarheid in de koelkast. We zijn voortdurend bezig met ontwikkeling van zowel nieuwe en bestaande producten en kijken dus altijd hoe we onze producten nog beter kunnen maken. Bijvoorbeeld door, indien mogelijk, zoutpercentages te verlagen en zo te voldoen aan de norm van het Voedingscentrum. Daarmee zijn we al aardig op weg.

Krijg ik niet teveel calcium binnen als ik vlees vervang door Valess?

Nee, je krijgt niet te veel calcium binnen als je regelmatig Valess eet. Maar variatie is natuurlijk belangrijk in een gezond voedingspatroon. Als je elke dag hetzelfde eet, is dat minder gezond dan wanneer je lekker afwisselt. Valess is een goed alternatief voor als je minder vlees wilt eten.

Zijn Valess producten bewerkt?

Alle verpakte producten doorlopen een proces bijvoorbeeld om de juiste smaak, vorm en houdbaarheid te kunnen krijgen. Voor onze vegetarische Valess producten gebeurt dat wanneer we de textuur van (bijvoorbeeld) echte kip nabootsen. Om dit te kunnen doen maken we gebruik van een aantal processtappen  zoals mengen, verhitten, koelen en verpakken.

Hoe lang zijn de Valess producten ongeopend houdbaar?

De houdbaarheid staat altijd vermeld voor op de verpakking, deze geldt mits gekoeld bewaard bij maximaal 7°C.

Hoe lang is Valess houdbaar na opening van de verpakking?

Onze producten zijn na opening beperkt houdbaar. Je kunt onze producten tot 2 dagen na openen eten, op voorwaarde dat worden bewaard in de koelkast bij maximaal 7°C.

Kan ik de producten van Valess na aankoop invriezen?

Ja, je kunt onze producten op de dag van aankoop invriezen en tot 3 maanden bevroren bewaren. Na ontdooien wel binnen 24 uur consumeren om te beste kwaliteit van het product te garanderen.

Waar kan ik Valess producten kopen?

Je kunt Valess vinden bij alle grote supermarkten in Nederland. Valess is verkrijgbaar bij o.a. Albert Heijn, Jumbo, PLUS, Boni, Dekamarkt, Dirk, Hoogvliet, MCD, Poiesz, Spar, Vomar en bij online supermarkten als AH.nl, Picnic en Flink. Klik hier voor meer informatie over onze retailers.

Waar kan ik Valess vinden in de supermarkt?

Onze producten liggen in het koelvak met vleesvervangers. Dit is in de meeste supermarkten in de buurt van het vleesschap.

Wat is methylcellulose en waarom gebruiken jullie dit in sommige van jullie producten?

Methylcellulose is een van planten afgeleide vezel die we gebruiken om verschillende ingrediënten samen te voegen en te binden. Hiermee wordt de sappige en stevige bite van onze producten behouden.

Wat is polyfosfaat en waarom gebruiken jullie dit in jullie producten?

Polyfosfaat wordt gebruikt om kaas te verwerken tot smeltkaas het is een stabilisator die we gebruiken om onze unieke bite en textuur te maken.

Wat is kaliumlactaat en waarom gebruiken jullie dit in jullie producten?

Kaliumlactaat is een voedingszuur verkregen door een natuurlijk proces. Het zorgt voor het verlagen van de pH van een product, waardoor het langer houdbaar blijft.

Waar wordt calciumalginaat voor gebruikt?

De basis voor Valess is magere melk. Om daar Valess van te maken wordt de eerste (traditionele) stap van het kaas maken gevolgd: er wordt een wrongel gemaakt. Daaraan wordt een algenextract en calcium toegevoegd om een vezel te vormen die veel weg heeft van kip.

Bevatten Valess producten soja?

Nee, Valess is gemaakt van magere melk en bevat geen soja als ingrediënt. Uitzondering is de Valess Schnitzel Saté, waarvan de satésaus soja bevat.

Bevatten Valess producten lactose?

Valess bevat een klein beetje lactose: na bereiding maximaal 1%. Voor de meeste mensen met lactose-intolerantie zal dit geen probleem zijn.

Bevatten Valess producten kippenei-eiwit?

Ja, Valess bevat kippenei-eiwit van vrije-uitloop eieren (mits voorradig) om verschillende ingrediënten samen te voegen en te binden. Hiermee wordt de sappige en stevige bite van onze producten gemaakt.

DE BEREIDING

Hoe kan ik producten van Valess bereiden?

Op de verpakking van elk product vind je de bereidingswijze en aanbevolen bereidingstijd. De meeste van onze producten kunnen in de koekenpan, oven of air-fryer worden bereid. Sommige producten zijn ook geschikt voor de BBQ of grill.

Zijn Valess producten naar smaak te kruiden?

Ja, Valess heeft al smaak van zichzelf, maar wie wil kan Valess verder op smaak brengen met kruiden naar eigen keuze.

VALESS EN DUURZAAMHEID

Wat is de Sustainable Brand Index?

Valess is door consumenten verkozen in de top 3 van de Sustainable Brand Index! Het onderzoek laat zien hoe merken door Nederlandse consumenten worden gezien op het gebied van milieu en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een hele eer, want dat betekent dat we door consumenten gezien worden als een merk dat mensen helpt om duurzamer te leven en dat bewustzijn creëert op het gebied van een duurzame lifestyle. Vind hier de volledige ranking van Sustainable Brand Index.

Waarom is het goed om je vleesconsumptie te verminderen?

Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite maar heeft een positieve impact op mens, dier en klimaat. Door geen vlees te consumeren verlaag je de milieudruk van je voeding. Je bespaart bijvoorbeeld op watergebruik en de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering.

Past zuivel binnen een duurzaam voedingspatroon?

Ja, volgens gezondheidsorganisaties past zuivel in een gezond en duurzaam voedingspatroon. Een qua voedingswaarde gelijkwaardig zuivelvrij dieet heeft in de meeste gevallen een vergelijkbare ecologische voetafdruk als een dieet met zuivel. Wij geloven in de kracht van een gecombineerd dieet, waarbij plantaardige eiwitten worden gecombineerd met zuiveleiwitten. Wij geloven ook dat een duurzaam en gezond landbouwsysteem zowel plantaardige als dierlijke landbouw nodig heeft.

Wat betekent het Weidemelk logo op de Valess verpakkingen?

Het Weidemelklogo betekent dat een product is gemaakt van weidemelk afkomstig van boerderijen waar de koeien van het voorjaar tot in het najaar ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen.

Is buiten lopen in de wei (weidegang) beter voor de koe dan een verblijf in de stal?

Het is niet per definitie beter voor de koe om buiten te lopen; moderne stallen zijn ook erg comfortabel voor de koe. Als het heel warm is zoekt de koe liever de schaduw van de stal op. Ook als het weiland door veel regen heel nat is, blijft een koe vaak liever binnen. Een koe is gebaat bij weidegang als ook de weersomstandigheden dat toelaten.

DE VERPAKKING

Waarom gebruikt Valess plastic in de verpakking?

Omdat we nog geen beter alternatief hebben gevonden dat de veiligheid van de producten garandeert. Dit is cruciaal om het product veilig te kunnen blijven eten gedurende de houdbaarheidsperiode, voor het behoud van de beste smaak, maar zeker ook om voedselverspilling te voorkomen.

Van welk materiaal is het bakje gemaakt?

Het bakje, exclusief folie met lijm, is gemaakt van 100% recycled PET (rPET), wat wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal voor veel voedingsmiddelen. Wanneer rPET transparant is, kan het makkelijker gerecycled worden in nieuw materiaal en in de toekomst wellicht zelfs weer een nieuw Valess-bakje worden.

Van welk materiaal is de topfolie gemaakt?

De topfolie bevat meerdere lagen van verschillende soorten plastic die nodig zijn om onze producten vers te houden. Dit maakt het helaas niet mogelijk om het weer tot nieuw materiaal te recyclen. We zijn daarom steeds op zoek naar nieuwe oplossingen die de versheid van Valess producten behouden en tegelijkertijd recyclebaar zijn.

Wat betekent FSC-gecertificeerd met betrekking tot onze kartonnen sleeve?

Onze sleeves zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd karton. Dit keurmerk staat er garant voor dat papier gewonnen wordt uit verantwoord bosbeheer. Dit houdt in dat er op evenwichtige wijze gelet wordt op de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer komen kijken.

Hebben jullie toekomstplannen voor duurzamere verpakkingen?

Wij zullen onze verpakkingen blijven verbeteren en de impact op het milieu steeds verder proberen te verminderen. Onze weg naar duurzaamheid is nog lang niet klaar; we volgen de ontwikkelingen van de recycling- en verpakkingsindustrie op de voet.

Heb je het antwoord op je vraag niet gevonden?

Wij zijn er om je te helpen! Neem contact met ons op voor al je vragen, wensen of opmerkingen. Jouw tevredenheid is onze prioriteit en we zijn maar een paar clicks van elkaar verwijderd.

Contact